×

Balıkesir Bandırma Merinos’ta Geleneksel Damızlık Koç Satışı’nda rekor rakam 246 bin

Balıkesir Bandırma Merinos’ta Geleneksel Damızlık Koç Satışı’nda rekor rakam 246 bin

Balıkesir’in Bandırma İlçesinde bulunan kuruluş Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesinde yetiştirilen damızlık koçlar düzenlenen ihaleyle satışa çıkarıldı.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nün ev sahipliğinde düzenlenen 82. Geleneksel Damızlık Koç Satışı Töreni, Türkiye’nin dört bir yanından gelen üreticilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Törene, 246 bin liraya satılan koç damga vurdu.
Bandırma’da Faaliyet gösteren Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 82. Geleneksel Damızlık Koç Satışı Töreni’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen küçükbaş hayvan yetiştiricileri, damızlık ihtiyacını karşılamak amacıyla düzenlenen açık artırmaya yoğun ilgi gösterdi.
Programın açılışında konuşan Enstitü Müdürü Koray Poyraz, 60 binin üzerinde damızlık Karacabey Merinosunun bugüne kadar üreticilere ulaştırıldığını belirtti. Poyraz, “Uzun yıllar süren titiz ıslah çalışmaları sonucu elde edilen bu ırk, yüksek verim özellikleriyle öne çıkıyor ve bölge hayvancılığına büyük katkı sağlıyor.” dedi.
Enstitü bünyesinde yaklaşık 3 bin baş Karacabey merinosu, bin baş Bandırma koyunu, bin baş yerli koyun ırkları (kıvırcık, sakız, Gökçeada), 350-400 baş manda ve bozırk sığırı bulunduğunu belirten Müdür Poyraz, ayrıca kaz yetiştiriciliği ve su ürünleri araştırmalarının da kurumun faaliyet alanları arasında yer aldığını kaydetti. Poyraz, sürü yönetiminde kullanılan köpek ırkları hakkında da bilgi vererek, Kangal ve Akbaş köpeklerinin koruma amaçlı, Border Collie ırkının ise yönlendirme görevinde kullanıldığını belirtti.
“Her yıl yaklaşık 300 erkek damızlık koçu üreticilerimizin hizmetine sunuyoruz” diyen Poyraz, bu yılki satışlardan da yüksek verim beklediklerini belirterek, “Geçtiğimiz yıl ulaştığımız rekor seviyeyi hep birlikte aşacağımıza inanıyoruz” dedi.
Üreticilerin yoğun ilgisiyle yapılan açı artırmaya bölge üreticileri büyük bir ilgi gösterdi. Koçlar ortalama 70-80 bin lira aralığında satılırken fiyatlar 120- 200 binleri buldu. Üreticiler en beğendikleri koçu satın alabilmek için kıyasıya yarıştı. Damızlık Koç Satış Töreni’ne 41 numaralı koç satıldığı fiyatla damga vurdu. Bu yılın en yüksek fiyatıyla alıcı bulan 41 numaralı koç, 246 bin liraya Bursa’dan gelen ve 66 numaralı kartın sahibi besici Ahmet Ekler tarafından satın alındı. Aynı besici 110 bin ve 107 bin liraya iki koçu daha satın aldı.

Törene Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Erdek Kaymakamı Hasan Göç, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü İsmail Boz ve Bandırma ilçe protokolü katıldı.

Etkinlikte, ülkenin dört bir yanından gelen yetiştiriciler, yerli ve milli ırk olan Karacabey Merinosu sahibi olabilmek için kıyasıya yarıştılar. Enstitü Müdürü Koray Poyraz, açılış konuşmasında, “Geçmişten geleceğe uzanan bu zorlu yolculukta heyecanımıza ortak olduğunuz için sizlere şükranlarımı sunuyorum. Damızlık koçlarımızın sürünüze bereket katmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun,” diyerek organizasyonun yoğun ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nde Bu yıl, üstün vasıflara sahip 126 baş Karacabey Merinosu ile toplam 131 damızlık koç 27 bin liradan açık artırmaya çıkarıldı. İhaleye Katılan Herkese Yemek İkramı Yapıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkesir Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü

Yorum gönder

You May Have Missed